Різнoмaнітність — вaжливa xaрaктeристикa здoрoвoгo рaціoну. Тoму з пoявoю в прoдaжу різниx прoдуктів, нaм вaжливo рoзуміти чи слід їx включaти в рaціoн, в якій кількoсті і яку кoристь вoни нaм принeсуть. Дaвaйтe рoзглянeмo інжир. І xoчa сeзoн свіжoгo інжиру мaйжe зaкінчився, нa прилaвкax мaгaзинів знaйти сушeний мoжнa зaвжди. Щoб крaщe рoзуміти чим кoрисний інжир в принципі, дaвaйтe рoзглянeмo і влaстивoсті свіжoгo.
Пoчнeмo з бoтaніки. Цe прoстo цікaвo.
Цe відома та цінна з давніх часів рослина, одна з перших рослин, які почали одомашнювати гоминиды. Цікаво, що інжир звичайно живе прежде 200 років. Це листяне древо або великий чагарник, що росте впредь до 7-10 метрів у висоту, що має плоди грушоподібної форми. Інжир — дивовижна рослина з точки зору формування і розвитку плодів. Вони утворюються без- на основі однієї квітки, а всього суцвіття. Тому по совести сам плід інжиру називати супліддя, що представляє собой купу маленьких сухих плодів-горішків, що хрустять получи и распишись зубах та м\’ясистих стінок, які і є поживною частиною цього фрукта.
Видео дня
Чим корисні плоди інжиру
Вони містять клітковину, яка сприяє нормальній роботі травної системи, стимулюючи моторику кишечника і є пребіотиком – їжею с целью бактерій, що живуть в кишечнику. Тому інжир много раз рекомендують вживати при схильності до самого запорів. Але його надмірне вживання може викликати діарею і метеоризм.
Пишуть, що це джерело вітамінів і мінералів. Що, наприклад, калію в ньому міститься трохи менше, ніж в горіхах. А також, що у великих кількостях є кальцій, магній, вітаміни групи В, РР і т.д. і тому він повинен входити в харчування обов\’язково, як джерело цих речовин.
А яке ж на самом деле кількість вітамінів і мінералів в 100 г інжиру? Наприклад, зі 100 г сирого інжиру в організм людини надійде 4% від добової потреби вітаміну В1, аскорбінової кислоти — 2.2%, калію 7%, кальцію – 3.5%, магнію – 4%. Тому важливим джерелом цих нутрієнтів інжир важко назвати. Але вал на що реально можна звернути увагу, неведомо зачем це на такі елементи як лес і кремній. Бор в організмі людини, наприклад, підтримує щільність кісткової тканини, бере судьбина в обміні кальцію, фосфору і магнію. Кремній бере доля у формуванні сполучної і епітеліальної тканин, сприяє росту волосся і нігтів. Ще в інжирі є залізо-близько 18 %. Хоч це і мало-: неграмотный дуже багато, але, тим безлюдный (=малолюдный) менш, людям які безвыгодный вживають м\’яса, це важливо знати. Си само в ньому є хром-близько 20% від добової норми в 100 г продукту, який важливий во (избежание нормального обміну вуглеводів в організмі.
Постоянно пишуть про те, що сушений інжир більш цінний по (по грибы) мінеральним складом і вмістом клітковини. І це фактура. У 100 г сушених плодів більша їх концентрація ніж у свіжому. Якщо в сирому інжирі 2,9 г волокон, ведь в сушеному до 18,2 м більш висока концентрація калію і кальцію, які відіграють важливу занятие в роботі серцево-судинної системи. Але важливо оцінити і вміст простих вуглеводів як в свіжому, таким (образом і сушеному інжирі. І якщо простих цукрів в свіжому — 16.3 г получи и распишись 100 г продукту, то в сушеному майже 55 г. После рахунок цього і енергетична цінність 100 г сирого інжиру менше, ніж сушеного — 74 ккал і 257 ккал відповідно.
Отже, якщо у вы виникли проблеми з рівнем цукру в крові ли розвився діабет раджу виключити споживання сушеного інжиру взагалі. А свіжих плодів можна з\’їдати безвыгодный більше одного — двох быть таких станах. Це если розумний розмір денної порції. А харчові волокона в інжирі допоможуть контролювати і безвыгодный підвищувати істотно ваш цукор крові.
Важливо знати, що к кращого зберігання сухофруктів, презентабельності вигляду і смаку їх поминутно вимочують в сиропах, що ще підвищує і калорійність і кількість вуглеводів.
Сухофрукти зберігаються значно довше, а свіжий інжир, получай жаль, швидко псується, має афористический термін використання. Свіжий інжир можна заморозити цілком разве скибочками. А сушений «оживляють» замочивши в окропі или потримавши на парі.
Здоровим людям можна точный вживати 1-2 сухофруктів інжиру, що невыгодный призведе до збільшення ваги быть збалансованому харчуванні і достатньої фізичної активності. Сушений інжир може бути чудовою альтернативою кондитерським виробам, компонентом каші нежто сирників. Свіжий інжир збагатить вкус багатьох страв і добавить їм характерний амбре. Прекрасно поєднується з козячим сиром і шпинатом в салатах либо може входити інгредієнтом в м\’ясні страви.
Включення інжиру в раціон если хорошим і здоровим вибором.